Мартин Пантелеев просълзи публиката в Бургас, преди да я екзалтира

Последна промяна в 13:29 на 15 авг 2008, 4714 прочитания, 4 коментара

Емоционален спектакъл, който разчувства публиката, сътвори цигуларят, диригент и композитор Мартин Пантелеев при откриването на Летните музикални празници в Бургас снощи.

С концерт посветен на 60-годишнината от рождението на Емил Чакъров даровитият музикант даде старт на първия в града оперен фестивал. 32-годишният виртуоз направи истинско шоу, като с лекота дирижира оркестъра на бургаската филхармония и едновременно му партнира с цигулката си.

След като лирично изсвири любимото си произведение на Брух – "Концерт за цигулка №1, сол минор", Пантелеев даде воля на чувствата си с останалите майсторски подбрани в концерта творби. Воденият от него оркестър успешно "премина" през разтърсващите бури на Вивалди ("Лято" из "Четирите годишни времена) и Хачатурян ("Танц със саби"), весело се "разсъни" с "Утро"-то на Едвард Григ, за да експлоадира с циганските ритми от "Унгарски танц" на Брамс.

На маестро Емил Чакъров, чийто репетиции като малък е посещавал, младият музикант посвети "Размишление за цигулка от операта "Таис" на Масне. Емоционалното изпълнение го просълзи и разчувства публиката. През останалото време от спектакъла усмивката не слезе от лицето на виртуозния диригент и цигулар, който зарази с настроението си всички присъстващи в залата.

В края на шоуто Мартин Пантелеев предостави палката си на един от зрителите и под овациите на публиката го накара да дирижира кан-кан. Нестихващите близо десет минути аплодисменти извадиха музиканта на бис, за да дирижира този път лично кан-кан-а на Офенбах от оперетата "Орфей в ада".

Мартин Пантелеев  живее и твори в Германия, където от близо десетилетие е втори диригент на създадената от Ленард Бърнстейн и Юстус Франц "Филхармония на нациите". Той е най-младият член в Съюза на българските композитори, а през януари 2006 г. подписа тригодишен договор като постоянен гост-диригент на Софийската филхармония. Брат е на изключителния цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази, с който често изнасят съвместни концерти.

Летните музикални празници в Бургас продължават утре (събота) с концерт на Йовчо Крушев, който заедно с тенора Николай Моцов, за първи път ще представи романси, пиеси и обработки на Сергей Рахманинов. Спектакълът е в Концертна зала "Проф. Иван Вульпе" от 19.00 часа.

.